Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiratie

Curatie is de nieuwe luxe

15-5-2023

Curatie is de nieuwe luxe

De lucht was zwaar van verwachting en energie toen de meest gerenommeerde merken in de industrie de producten presenteerden die het volgende interieurdesignseizoen zullen bepalen. Milan Design Week en de meubelbeurs Salone del Mobile boden een vol programma met innovatieve ontwerpen en toekomstige klassiekers.

Editorial Splash 1 - Curation is the new luxury

Na een onderbreking van drie jaar vanwege de pandemie keerde de Milan Design Week terug naar de traditionele data in het voorjaar, midden april. Sinds 1961 draait het weeklange evenement om de beroemde meubelbeurs Salone del Mobile, die werd opgericht om vooral Italiaans design in de schijnwerpers te zetten. Tegenwoordig speelt de beurs een leidende rol bij productlanceringen in heel Europa en bij veel wereldwijde merken.

Al tien jaar lang wordt de Salone ook aangevuld met de Fuorisalone in Milaan, die designbestemmingen in het stadscentrum en de buitenwijken toont. Traditioneel zijn de meeste showrooms van merken gevestigd in de wijk Brera, die tijdens de week bruist van het leven.

Picture Splash 2 - Curation is the new luxury
Picture Splash 3 - Curation is the new luxury

Euroluce - het thema van dit jaar

Zoals je weet heeft de beurs om het jaar een verlichtings thema, genaamd Euroluce, wat perfect paste bij het Duitse Ingo Maurer. Zij konden zowel nieuwe als klassieke producten op de beurs presenteren en lichtinstallaties door de stad exposeren. Een van onze favorieten was de "Mr Bojangles" verlichting, die, met een zwenkarm in de vorm van een met textiel bedekte kabel, doordrenkt was met een zeldzaam gezien elegantie en eenvoud. Het feit dat de arm 360 graden kan draaien, maakt het niet minder aantrekkelijk.

Picture splash 4 - Curation is the new luxury
Picture splash 5 - Curation is the new luxury

Andere spannende verlichtingsnieuwtjes waren er van het Britse bedrijf Tom Dixon, dat voor het eerst deelnam aan Euroluce. De debutant toonde de nieuwe "Puff", een hanglamp die misschien het best kan worden omschreven als een geïmplodeerde discobal, en "Cone", een vloerlamp in een vereenvoudigde geometrische vorm, waarbij de lichtbol lijkt te rusten op de dunne punt van een taps toelopende, kegelvormige lampvoet - een ingewikkelde en dynamische balansact. De bol is ook verwisselbaar, een functie die op de beurs werd gedemonstreerd door een robot.

Editorial Splash 3 - Curation is the new luxury
Picture Splash 5 - Curation is the new luxury
Picture Splash 6 - Curation is the new luxury

Om de bijdrage van de in Londen gevestigde Cyprioot Michael Anastassiades aan de Milan Design Week niet te vermelden zou een faux pas zijn. De minimalistische Anastassiades presenteerde zich niet alleen op de beurs, maar ook met een installatie en performance in de Flos-showroom en een collectie tegels in samenwerking met het tegelmerk Mutina. Het resultaat was - ondanks het grote aantal lanceringen - verfijnde reductie op zijn best.

Editorial Splash 7 - Curation is the new luxury
Editorial Splash 8 - Curation is the new luxury

Gestructureerd glas

Dit jaar worden onze omgevingen dromerig en illusoir, omdat gestructureerd glas de overhand neemt en schaduwen werpt op het karakter van een ruimte. Van de precieze, geribbelde en geometrische glasoppervlakken tot glas met een meer poëtisch karakter, zoals de '118' hanglamp van Omer Arbel voor Bocci.


Lessen in wiskunde en natuurkunde

Het moderne, bijgewerkte huis biedt tegenwoordig altijd minstens één les in algebra. Dit jaar willen we objecten met een geometrie zo perfect als de regels van het wiskundeboek. Van verlichting tot opbergruimte, Design Week toonde driehoeken, cirkels en rechthoeken met rechte lijnen - een leuke nostalgische reis terug naar de schoolbank.

Flos presenteerde de 'Bilboquet' tafellamp. Deze heeft ook een speels ontwerp, dat onthult dat er veel uren zijn doorgebracht in het natuurkundelokaal. Ontwerper Philippe Malouin zou het concept hebben gecreëerd terwijl hij speelde met magnetische elementen. Het licht bestaat uit twee gekleurde cilinders die zijn verbonden door een magnetische bol, waardoor het licht flexibel in verschillende richtingen kan worden gericht, voor alle behoeften van de dag.

Editorial Splash 9 - Curation is the new luxury

Bouclé overal

Er is bouclé en dan is er zware, oversized bouclé, degene die de stoffering domineerde op de Salone del Mobile. Het grote voordeel van bouclé is dat een sterk gestructureerde weving leven geeft aan neutrale tinten en kleuren in de stof versterkt, en eventuele toekomstige slijtage kan verbergen. Dat het ook strakke vormen verzacht, is gewoon een bonus. Verreweg de beste combinaties van bouclé en meubels zagen we bij Moroso.

Editorial Splash 10 - Curation is the new luxury
Editorial Splash 11 - Curation is the new luxury

Mediterrane tinten - karamel, dof roze en lavendel

Door de zon gekuste mediterrane tinten zijn de beste manier om een opvallende kleur toe te voegen zonder dat deze de ruimte volledig overneemt. Groen is al lang de lieveling van de interieurwereld en dit jaar is er een rijke olijfkleur opgekomen. Deze doet denken aan Siciliaanse olijven of gedroogd gras. Ook prominent tijdens de designweek waren een steenachtige, door de zon verbrande terracotta rood en een lavendelpaars dat vaak wordt gecombineerd met bruin.

Verder was butterscotch de kleur op ieders lippen, althans als het gaat om lederen bekleding. Van banken tot stoelen, het zachte, slanke en gladde leer is zowel krachtig als een verwijzing naar de ontspannen jaren zeventig.

Als je een rustgevende kleur wilt, is schemerroze de beste keuze. Deze tint, die ligt tussen roze en grijs, is elegant en klassiek, in plaats van zoet. Wanneer gebruikt op accentstukken - hier een stoel, daar een kussen, misschien af en toe een bank - creëert de mistige tint een delicaat en gedurfd element.

Editorial Splash 12 - Curation is the new luxury
Editorial Splash 13 - Curation is the new luxury

De vreugde van kleur

De terugkeer van levendige primaire kleuren in onze huizen was duidelijk te zien in Milaan. De vrolijke kleuren zijn welkom en voegen speelsheid, optimisme en nostalgie toe - wat ook de kenmerkende stijl van Kartell is. Kartell, het Italiaanse merk van iconisch plastic design, vierde 70 jaar met verschillende tentoonstellingen, waaronder de uitgebreide ‘My Kartell’-stand op de beurs en meerdere productlanceringen. Hieronder bevonden zich verschillende producten van ontwerpers Philippe Starck en Patricia Urquiola en een samenwerking met Missoni. De echte blikvangers waren de elegante "Thierry" zuiltafels, uiteraard in felle kleuren.

Editorial Splash 15 - Curation is the new luxury

De grote kampioenen werden geëerd

De iMaestri-collectie van Cassina, met ontwerpen van de grote meesters van de 20e eeuw, vierde dit jaar 50 jaar met "Echoes, 50 years of iMaestri", een tentoonstelling samengesteld door Patricia Urquiola en Federica Sala. De tentoonstelling, gehouden in een moderne en industriële ruimte in het historische Cordusio-gebied in Milaan, eerde het verleden terwijl het high-end merk naar de toekomst keek en een prototype van de "Galaxy"-lamp toonde. Een lamp die volgend jaar wordt gelanceerd en is gebaseerd op tekeningen van Charles en Ray Eames.

Editorial Splash 16 - Curation is the new luxury

Beyond Beetle

Gubi's aanwezigheid in Milaan ging niet onopgemerkt voorbij. Bagni Misteriosi in Milaan werd overgenomen door het Deense merk, dat nieuwe productlanceringen liet zien samen met klassieke stukken uit het verleden. De aparte tentoonstelling 'TEN: Beyond the Beetle' bracht een eerbetoon aan de Beetle-stoel, ontworpen door het duo GamFratesi, die tien jaar geleden werd gelanceerd. Tien ontwerpers gaven een nieuwe interpretatie aan de stoel, waaronder Adam Nathaniel Furman, die de roze troon met ruches maakte, en Simon Wick, die gerecycleerde kleding gebruikte om het hele object te creëren.

Het leven imiteert de kunst

De galerij Nilufar van Nina Yashar presenteert vaak de meest spannende namen in verzamelbaar design. De afgelopen jaren hebben ze ook een tweede locatie: Nilufar Depot, gehuisvest in een industrieel gebouw net buiten het stadscentrum. Dit jaar werd de begane grond overgenomen door Objects of Common Interest met een tentoonstelling gebaseerd op kunstwerken van hars. Glanzende, vloeiende en iriserende oppervlakken die doen denken aan computeranimatie zullen waarschijnlijk steeds meer te zien zijn, dus hou het in de gaten.

Editorial Splash 17 - Curation is the new luxury

De mode-injecties die indruk maakten

Een indrukwekkend aantal modemerken was dit jaar weer aanwezig en lanceerde samenwerkingen met architecten en meubelontwerpers. Modehuizen die eerder al aanwezig waren onder de vlag van Fuorisalone zijn onder andere Loewe, Hermès, Prada en Louis Vuitton.

Editorial Splash 18 - Curation is the new luxury
Editorial Splash 19 - Curation is the new luxury

Een langverwachte samenwerking was de installatie van Bottega Veneta met de iconische architect Gaetano Pesce, ontwerper van de Serie Up 50 UP 5_6 fauteuil, beter bekend als "Big Mama". Eveneens de installatie van het hoogwaardige Italiaanse modemerk Loro Piana, wiens ingetogen luxe dit jaar breed is gepromoot, onder andere via de tv-serie Succession.

Editorial Splash 20 - Curation is the new luxury
Editorial Splash 21 - Curation is the new luxury

Marni's eerste serviescollectie

Het in Milaan gevestigde luxemodemerk Marni lanceerde een fantasievolle en verfijnde serviescollectie met het Belgische Serax. "Midnight Flowers" is een collectie bestaande uit 120 verfijnde stukken, waaronder handgeïllustreerde porseleinen borden, schotels, kopjes en theepotten. De botanisch geïnspireerde collectie is een manifestatie van Marni's avant-gardistische benadering van kunst en design en weerspiegelt de dynamische essentie van het merk en de licht excentrieke maar verfijnde stijl.

Editorial Splash 22 - Curation is the new luxury
Editorial Splash 23 - Curation is the new luxury

Swedish Girls op Alcova

De afgelopen vijf jaar hebben curatoren Joseph Grima en Valentina Ciuffi de Alcova-tentoonstelling gelanceerd, die plaatsvindt in een van Milaan's vervallen gebouwen. Dit jaar werd de tentoonstelling gehouden in het Porta Vittoria-slachthuis en werden er geselecteerde designwerken en af en toe een merk tentoongesteld. Dit jaar exposeerde het ontwerpduo Swedish Girls hun veelgeprezen zitsysteem.

Curatie is de nieuwe luxe

Na een onderbreking van drie jaar was de Milan Design Week eindelijk terug, en met meer energie dan voorheen. Meer dan 300.000 bezoekers stroomden naar Milaan om het designevenement van het jaar mee te maken. Over het algemeen werd Milaan gedomineerd door groepstentoonstellingen en interessante samenwerkingen, en mode en design blijven elkaar beïnvloeden en synergieën creëren.

Meer dan 2.500 bedrijven waren aanwezig met lanceringen en presentaties; het vinden van de pareltjes vereiste kennis en een scherp oog. Overigens was kennis een van de thema's van de week, onder de vlag Educatie is de nieuwe luxe. Maar pas als kennis wordt vertaald in interessante selecties van objecten, krijgt design verfijning – Curatie is de nieuwe luxe.

Vergelijkbare artikelen

Iconische ontwerpcollectie wordt 50

Iconische ontwerpcollectie wordt 50

In 1973 begon Cassina met het selecteren en verzamelen van de meest significante ontwerpers en iconische meubels van de moderne beweging onder de naam Cassina iMaestri Collection. Vorig jaar, in 2023, vierde Cassina het 50-jarig jubileum van de iMaestri Collection door de collectie uit te breiden met iconische ontwerpers die designgeschiedenis hebben geschreven: Vico Magistretti, Gio Ponti, Carlo Scarpa en, in 2024, Charles en Ray Eames.

Naar artikel

27-12-2023

En komplett livsstil för det moderna hemmet

Een complete levensstijl voor het moderne huis

Al meer dan 50 jaar runnen Giovanni Ananzi en zijn neven Aldo en Alberto Spinelli het succesverhaal van Poliform, een verhaal dat eigenlijk veel eerder begon.

Naar artikel

28-9-2021

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Designiconen - ontdek tijdloze sofa's

Een designicoon is niet alleen een mooi meubelstuk - het vertegenwoordigt ook een essentieel hoofdstuk in de geschiedenis van design. Banken in verschillende soorten die het resultaat zijn van baanbrekende innovatie en zorgvuldig overwogen esthetische keuzes. Door het bestuderen van designiconen krijgen we een goed inzicht in de visie van ontwerpers, maar ook een breder begrip van de tijdperiode waarin ze zijn gecreëerd. Naast historische artefacten zijn ze ook bronnen van inspiratie voor hedendaagse ontwerpers die de tijdloze erfenis voortzetten.

Naar artikel

22-3-2024

110 jaar ontwerpgeschiedenis

110 jaar ontwerpgeschiedenis

From modern cars and antique furniture to the Danish era and Viva l'italia, Nordiska Galleriet has been the country's favourite destination for exclusive design for almost 110 years.

Naar artikel

21-10-2021